Powered By Blogger

powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ανζί Μαχατσκάλα: Μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη

Ταξίδι στα άγρια βουνά
Νταγκεστάν: ομοσπονδιακό υποκείμενο του ρωσικού κράτους στην Κασπία θάλασσα, με 2.500.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 60% κατοικεί σε χωριά και έχει πρωτεύουσα τη Μαχατσκάλα. Το όνομα Νταγκεστάν σημαίνει "χώρα των βουνών" και έχει τουρκική, αλλά και περσική καταγωγή και είναι γνωστό για το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, λόγο του "αιώνιου" πολέμου των Τσετσένων με τους Ρώσους. Εκεί θα ζήσει ο Σάμουελ Ετό τη νέα περιπέτεια της ζωής του, όχι όμως για ψίχουλα αφού οι Ρώσοι του εξασφάλισαν ένα συμβόλαιο €20.500.000 για κάθε χρόνο που θα φοράει τη φανέλα της Ανζί.

Από τα αλώνια στα σαλόνια
Η νέα φωτοβολίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ιδρύθηκε μόλις το 1991 κι έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το 2001-2002 στα προκριματικά του Europa League, χωρίς να γευτεί τη χαρά ενός τίτλου στην πρώτη κατηγορία. Τον περασμένο Ιανουάριο, κι έχοντας επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια του ρωσικού πρωταθλήματος μετά από 7χρονη απουσία, έκανε την τύχη της. Ο Ρώσος μεγιστάνας, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, με περιουσία που ξεπερνάει τα €7.800.000.000, αγόρασε την ομάδα κι έβαλε υψηλούς στόχους. Έφερε τον 37χρονο Ρομπέρτο Κάρλος με συμβόλαιο κοντά στα €7.000.000 και του έκανε πάρτι αξίας €3.000.000, χαρίζοντάς του μία Bugatti Veyron Super Sport. Ο γεννημένος στο Νταγκεστάν Κερίμοφ επένδυσε σε πρώτη φάση περίπου €68.000.000 για τις άμεσες ανάγκες της ομάδας. Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών έφτασε μία ανάσα απ'την απόκτηση του Χουλκ της Πόρτο έναντι €87.000.000 (και €10.500.000 ο μισθός του παίκτη), ωστόσο ο πρόεδρος των "δράκων" ζήτησε περισσότερα χρήματα δύο ώρες πριν από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου και όλα τελείωσαν εκεί. Αυτό το ενδιαφέρον, πάντως, ήταν υπαρκτό κι όχι σαν του Μουρίνιο, για τον οποίο ο Κερίμοφ φερόταν να προσέφερε €25.000.000, κάτι που διέψευσε κι ο ίδιος ο Πορτογάλος. Δεν ήταν κι οι μόνοι άλλωστε, καθώς το φετινό καλοκαίρι ακούστηκαν ένα σωρό υποψήφιοι για να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας, μεταξύ άλλων ο Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα, ο ξεχασμένος στη Βραζιλία Ζουνίνιο και ο Τέβες της Σίτι. Παράλληλα με την ενίσχυση της ομάδας ο Κερίμοφ ανήγγειλε το σχέδιό του για τη δημιουργία του νέου γηπέδου, 50.000 θεατών, σε μία τεράστια έκταση που θα ονομάζεται Anzhi City και θα κοστίσει συνολικά €1.400.000.000, μαζί με τις μεταγραφές της επόμενης πενταετίας. Εκεί θα περιλαμβάνονται ακόμη 4 γήπεδα προπόνησης, κλειστό γήπεδο προπόνησης, εμπορικά κέντρα, πάρκα και κινηματογράφοι!

Πτήση εσωτερικού, όβερ!
Η κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη Μαχατσκάλα δεν είναι και η καλύτερη, Οι βομβιστικές επιθέσεις πλέον αποτελούν αν όχι καθημερινό, εβδομαδιαίο φαινόμενο κι ο πρόεδρος Κερίμοφ θέλει να το αλλάξει και αυτό. "Τα χρήματα που θα επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουν μόνο αθλητικό, αλλά κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα", ανέφερε, καθώς ούτε οι παίκτες της ίδιας της ομάδας μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι. Γι'αυτό κι όλοι μένουν στη Μόσχα κι απλώς όταν έχουν ένα ματς στην έδρα τους πετούν 1250 μίλια! Όσο για την έδρα, το "Ντινάμο", όπου αγωνίζεται η ομάδα κατασκευάστηκε το 1962 κι έχει χωρητικότητα 20.000 θεατών, αν και κάθε 15 ημέρες περίπου 11.000 εμφανίζονται για να δουν τον Ετό και την παρέα του.


Το όνειρο του Champions League
Φέτος, το κακό ξεκίνημα δεν της επέτρεψε να μπει στη θέση του οδηγού, παρά τις μεταγραφές που έκανε, ωστόσο η νέα φόρμα του ρωσικού πρωταθλήματος, με 18μηνη διάρκεια για να μπορούν οι ομάδες να συνεχίζουν με ρυθμό την άνοιξη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, της αφήνει ελπίδες. Εκτός του Ετό και του Κάρλος η Ανζί έχει κάνει κι άλλες μεταγραφές, εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι αυτές του Ρώσου Γιούρι Ζίρκοφ απ' την Τσέλσι (€15.000.000), του Βραζιλιάνου επιθετικού Ταρντέλι (€5.000.000), του ελπιδοφόρου Ούγγρου Μπάλαζ Ντζόυντζακ (€14.000.000), αλλά και του Μαροκινού Μπαρκ Μπουσουφά (€4.200.000). Άλωστε, όπως λέει κι ο Ντζούντζακ, "ίσως του χρόνου δεν τα καταφέρουμε, αλλά ελπίζουμε το 2012 να προκαλέσουμε σοβαρές ζημιές στο Champions League".

  

 

Αν είστε και εσείς ένας από τους οπαδούς της Ανζί, μπορείτε να κάνετε like στην επίσημη σελίδα της στο Facebook (http://www.facebook.com/anjifc). Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της ομάδας στην ιστοσελίδα: http://www.fc-anji.ru/?lng=en














 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου